
Η προστασία των υδάτινων πόρων από την υπερεκμετάλλευση, μόλυνση και την αποδοτική χρησιμοποίησή τους για τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας είναι το πιο βασικό πρόβλημα, που απαιτεί την άμεση λύση.
Μια από τις κυριότερες κατευθύνσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η εφαρμογή των καινούριων τεχνολογικών διαδικασιών παραγωγής, μετάβαση σε κλειστούς κύκλους της ύδρευσης, όπου τα καθαρισμένα βοθρολύματα δεν αποχετεύονται, αλλά χρησιμοποιούνται. Οι κλειστοί κύκλοι της ύδρευσης θα αποτρέψουν την αποχέτευση των βοθρολυμάτων στις λεκάνες απορροής(υδροβιότοποι ), και το καθαρό νερό θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των ανεπανόρθωτων απωλειών. Την σημαντική επίδραση στο σύστημα ύδρευσης μπορεί να έχει η εφαρμογή των μεθόδων του καθαρισμού των βοθρολυμάτων υψηλής αποτελεσματικότητας. Η πραγματοποίηση των μέτρων για την προστασία των υδάτινων πόρων από την μόλυνση και υπερεκμετάλλευση σε όλες αναπτυγμένες χώρες επιχορηγείται με επιδόματα , τα οποία φτάνουν 2-4% του εθνικού εισοδήματος, π.χ. στις Η.Π.Α. αντίστοιχα έξοδα είναι: η προστασία της ατμόσφαιρας35,2%, η προστασία των υδροβιότοπων – 48,0%, η απόσυρση των στέρεων ρύπων 15,0%, η μείωση του θορύβου- 0,7%, Όπως δείχνει το παράδειγμα, τα περισσότερα έξοδα είναι έξοδα για την προστασία των υδροβιότοπων .
Έτσι, η προστασία του περιβάλλοντος και η αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένας από τους κρίκους του παγκοσμίου προβλήματος για την προστασία του περιβάλλοντος.